HTML

Szélgenerátor

Szélgenerátor otthonra.
Kapcsolat: joebacsi@gmail.com

Linkblog

Szélmérő

2008.12.19. 21:32 Joebacsi

Végre az elmúlt két napban kedvező irányból fújt a szél, és a generátor termelt is szépen, viszont így sem vagyunk elégedettek az eszköz jelenlegi helyzetével. Ezért beszereztünk egy szélmérőt, ami segít majd megtalálni a legkedvezőbb helyet/magasságot.

Szólj hozzá!

Vizsgálat vége

2008.12.12. 13:52 Joebacsi

Ma délelőtt visszaállítottuk a szélgenerátort.

A pár napos átvizsgálás kicsit elhúzódott, mivel le lett szerelve az eszköz, és tüzetesebben át lett nézve, nézetve.

Erről részletesebben nem is írnék, mivel az eredmény egyszerűen csak annyi, hogy nincs vele semmi probléma.

Tehát a gond "csupán" a széllel van :)

Az elmúlt két hétben nagyrészt dél-délkeleti szél volt a jellemző, ami a generátor elhelyezkedése miatt nem túl optimális, mivel onnan sok fa, illetve több háztető is megtöri az áramlatokat. A generátort nagyrészt örvénylő szél éri csak el, ami abból látszik, hogy az irányát gyakran változtatja, viszont egyik irányból se éri el a szélsebesség a beindításhoz szükséges 10 km/h -át.

Az optimális szélirány, ami amúgy is jellemző erre a környékre, az az északi, északnyugati szél, ez pont a felállításkor, illetve az azt követő 1-2 napra volt csak jellemző, viszont ekkor még nem mértük a termelést. Úgyhogy hasznos adatokra még várni kell.

A sűrűbben jelentkezésen pedig még "kicsit" dolgoznom kell :)

1 komment

Első hét

2008.12.01. 21:03 Joebacsi

Egy hét hallgatás után gyorsan megtörném a csendet egy gyors beszámolóval.

Maga a rendszer akksikkal, illetve töltésvezérlővel teljesen összeállt, viszont sajnos a kezdeti kecsegtető eredmények ellenére a hét további részében nagyon gyatrán termelt. Valószínűleg ennek két oka lehet: egy örvénylő hely kellős közepébe sikerült telepíteni, vagy zárlatossá válik olykor a rendszer, és emiatt lefékezi a szélkereket.

Remélhetőleg inkább utóbbi, mert előbbin csak áttelepítéssel lehet segíteni, amire szerencsére van lehetőség (a képeken talán jól látszik, hogy egy viszonylag nagyobb kiterjedésű, domboldalban lévő telekről van szó), de elég nagy munka.

A következő pár nap az okok ellenőrzésével fog tellni.

Igyekszem sűrűbben jelentkezni a jövőben.

Szólj hozzá!

Szélgenerátor felállítva!

2008.11.23. 17:42 Joebacsi

Hosszas előkészület után ma végre sikerült felállítani egy 500W-os szélgenerátort. Az időjárás a havazással és a csontig hatoló hideg széllel (a szél jó, a hideg kevésbé) nem volt épp a legkedvezőbbnek nevezhető, de ránézve az eredményre megérte dacolni a körülményekkel.

Ettől a szerkezettől persze még nem lesznek az ELMŰ-nek álmatlan éjszakái, de ha már csak pár euróval is kevesebb osztalékot fizetnek ki a külföldi tulajdonosoknak a mi pénzünkből, már megérte. :)

Folytatás, előzmények, mérési eredmények később.

Ha érdekel a téma, kérdésed, észrevételed lenne, várom a hozzászólásod!

Addig is pár kép magáról az eszközről:

2 komment